MÜREKKEP YÜREK[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]12 yaşındaki Meggie (Eliza Hope Bennett), tıpkı babası Mortimer “Mo” Folchart (Brendan Fraser) gibi bir kitap kurdudur. İkisinin, ortak bir özellikleri daha vardır: Yüksek sesle kitap okudukları zaman, kitapta yazanları canlandırığ gerçek dünyaya getirme yeteneği! Ama bu çok da tehlikeli bir yetenektir: Çünkü canlanıp kitap sayfalarından çıkan her karaktere karşılık, gerçek hayattan biri kitabın içine kaçmaktadır.
Mo ve Meggie ikinci el kitap satan bir dükkanda gezinirken, Mo bir kitabın içinden tanıdık sesler geldiğine şahit olur. Bu, Ortaçağ şatoları ve garip yaratık çizimleri ile dolu “Inkheart”tır. Mo kitabı bulduğuna inanamaz. Çünkü neredeyse 10 yıldır, Meggie’nin annesi Resa (Sienna Guillory) kitabın içine kaçtığından beri, her yerde bir zamanlar bir kopyasına sahip olduğu bu kitabı arıyordur.
FİLMDEN KARELER[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Yönetmen : Iain Softley
Senaryo : David Lindsay-abaire, Cornelia Funke (Kitap)
Oyuncular : Helen Mirren, Andy Serkis, Jennifer Connelly, Rafi Gavron, Sienna Guillory, Jim Broadbent, Brendan Fraser, Paul Bettany, Jessie Cave, Eliza Bennett, Lesley Sharp, Richard Strange, David Stevenson, Leeroy Bailey, Mike Godfrey, Mike Busson, Mirabel O'keefe, Esme Clark, Adam Bond, Marnix Van Den Broeke, Jay Fuller, Tereza Srbova, Steve Speirs
Yapımcı : Cornelia Funke
Görüntü Yönetmeni : Roger Pratt
KİTAP HAKKINDAInkheart (Mürekkep Yürek), piyasaya çıktığı 2004’te, New York Times’ın En Çok Satanlar listesinde birinci sıraya yükseldi.
Kitap, listede tam 70 hafta kalarak inanılmaz bir başarıya imza attı ve dünyaca tanındı.
Şimdiye kadar 37 dile çevrildi.
FİLM HAKKINDAOscar ödüllü Helen Mirren huysuz “Elinor Hala” rolünde.
Oscar ödüllü Jim Broadbent, filme adını veren kitabın yazarı Fenoglia rolünde.
Filmin senaryosu, Pulitzer Ödüllü David Lindsay-Abaire imzalı.
Filmin rengarenk dünyası, Oscar adayı görüntü yönetmeni Roger Pratt’e ait. Pratt, aynı zamanda Harry Potter serisinden Goblet of Fire’ın da görüntü yönetmeni.
Kurgucu Martin Walsh da Oscar sahibi (“V for Vendetta”, “Chicago”)
Filmin kadrosundaki bir başka Oscar ödüllü isim, besteci Javier Navarrete (“Pan’s Labyrinth”).
Filmde Meggie’yi canlandıran İngiliz oyuncu Eliza Hope Bennet, yüzlerce kişi arasından seçildi.
Yönetmen Softley, mümkün oldukça yeşil ekrandan kaçınmış. “Görsel efekt uzmanlarımız kimi görüntüleri yaratmak ya da değiştirmek konusunda inanılmaz bir iş başardı Ama bunlar bir yana, oyuncuların gerçekten içinde oldukları, dokunabildikleri ortamlarda çekim yapmaya özen gösterdik.”
YÖNETMEN IAIN SOFTLEY:“Senaryoyu okurken, sonraki sayfada ne olacak diye heyecandan sabırsızlanıyordum. Karakterler sayfadan çıkıp canlanmış gibiydi.”
Kitabın yazarı Cornelia Funke: “Mo karakterini yaratırken hep Brendan’ın yüzünü ve sesini düşünmüştüm. O nedenle filmde onun oynaması benim için çok önemliydi.”
BENNET, BABASI ROLÜNDEKİ FRASER İÇİN: “Brendan’la ilk tanıştığımda, hemen çok iyi anlaşacağımızdan emin oldum. Ona babammış gibi davranmakta hiç zorlanmadım çünkü o da bana kızıymışım gibi davrandı. “
FRASER, KIZI ROLÜNDEKİ BENNET İÇİN: “Bu kadar zeki, düşünceli ve hevesli bir genç oyuncuyla çalışmak benim için büyük bir ayrıcalıktı. Çok yetenekli bir oyuncu olduğu zaten ortada ama kişilik olarak da, muhteşem bir çocuk. Başını alıp yürüyeceğinden eminim ve geleceği yerleri görmek için sabırsızlanıyorum.”
YÖNETMEN SOFTLEY, OSCAR ÖDÜLLÜ OYUNCU HELEN MIRREN İÇİN: “Helen en başından beri Elinor için listemin ilk sırasında yer alan aktristi.”
Yapımcı Pokomy, Mirren’ın “Queen” filmindeki performansı ile Oscar almasının ardından, Inkheart’taki yardımcı karakter rolünü Kabul etmesi konusunda endişe duymaya başladıklarını itiraf ediyor. Ama senaryoyu çok beğenen Mirren, Elinor karakterine sadece can vermekle kalmamış, karakterin yaratım sürecine de birçok tavsiyeyle yön vermiş.
MIRREN, ELINOR KARAKTERİ İÇİN: “Karakteri düşündüğümde ilham kaynağı olarak kendime şair Edith Sitwell’I aldım. Sitwell, hobileri sorulduğunda ‘okumak, müzik dinlemek ve sessizlik’ cevabını veriyordu.”
“Kitapların filmlere göre bir avantajı var. Fİlmler her şeyi gözünüzün önüne serebiliyor ama insanın kendi hayal gücügibisi olmadığından, kitaplar daha güçlü. Bunu filmin içine işleme fikri çok hoşuma gitti. Gerçek olanla insanın hayalgücü arasındaki çizginin inceldiği bir dünya fikrine bayıldım. Elinor, edebiyat konusunda takıntılı bir insan. Ve o dünya, resmen canlandığında, gerçekliğini kabullenemiyor, ne yapacağını şaşırıyor.” Diye ekliyor, gülerek.
OSCAR ÖDÜLLÜ JIM BROADBENT: “Kitabın yazarı Funke ile, bir bakıma paralle iki karakteriz. Filmde benim oynadığım yazar Fenoglio, filmdeki kitabın yazarı ve yarattığı karakterlerin canlandığını görüyor. Funke de, kitabı filme uyarlanırken yarattığı tüm karakterlerin bir bir canlandığına tanık oldu. Onun heyecanına tanık olmak büyük zevkti.”
RESA ROLÜNDEKİ SIENNA GUILLORY: “Resa, tam dokuz yıl parallel bir dünyada bir hücrede tutsak kalmasına rağmen, kaçmak, kurtulmak ve ailesine kavuşmak konusunda umudunu hiç kaybetmiyor. Bu, alışılmışın dışında bir tutsak psikolojisi ve Resa’nın en sevdiğim yanlarından birisi.”
TOZPARMAK ROLÜNDEKİ PAUL BETTANY: “Rol bana teklif edildiği sırada, oğluma kitabı okuyordum. O nedenle bu benim için çok özel bir deneyim oldu.”
“Tozparmak, etrafındaki karmaşadan uzaklaşıp karısına, çocuklarının yanına dönmeyi çok istiyor. Bİr oyuncu olarak ben de vaktimin bir kısmını aynı duygu içerisinde yaşıyorum diye düşündüm ve kendimi Tozparmak’a çok yakın hissettim. Dünyanın öbür ucunda film setlerinde geçirdiğiniz zaman süresince, işiniz bir an once bitirip ailenize kavuşmayı diliyorsunuz”
YÖNETMEN SOFTLEY, CAPRICORN ROLÜNDEKİ SARKIS İÇİN: “Onunla çalışmayı, “Lord of The Rings’de Gollum rolünde onu izlediğimden beri istiyordum. Fİlmin hem kötü karakteri, hem de birçok komik repliğinin sahibi olarak, bir bakıma eğlence kaynağı. Bu ikisini bir karakterin potasında ertimek kolay değil ama Andy bunu büyük bir başarıyla gerçekleştirdi.”